22.03.2009 • 14:46
1
ичиконти • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
От няколко месеца проявявам с PYROCAT HD на А.Дончев, но откакто той замина - няма с кого да разисквам по темата.
Попадат ми различни фотоемулсии и при всяка следваща се чудя какъв ще е резултата и колко време трябва да проявявям!Почти никъде не намирам точните времена на проявяване.На знам защо времената ги има за др. проявители, но този -НЕ.
Има ли някой друг, който си проявява сам нещата с тоя проявител, както и какви са резултатите?
Интересуват ме мнения и оценки за различните филми проявени с тоя проявител, както и техниката на проявяване.Може и със снимки....в темата!
От личен опит/макар и скромен/ забелязвам изкл. голяма разлика между кафявия тон на емулсии като KODAK TRI-X 320, ILFORD PAN F Plus 50, SHANGHAI GP3 100.Т.н. "стейн ефект" при мен е най-силен при KODAK TRI-X и почти незабележим при ILFORD PAN F Plus 50.
Нямам база за сравнение, защото не съм виждал негативите на колеги, проявявали с проявителя.
Искам ей тука, да си кажем някои тънкости при проявяването - кой с какъв фиксаж, концентрация 1:1:100 или 1:1:200 или друга 1:2:....и защо?Въобще въпроси, на които отговори не намирам в българските форуми.А проявителя беше доста популярен на запад.

22.03.2009 • 19:18
2
timeresonance • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
http://unblinkingeye.com/Articles/PC-HD/pc-hd.html
ей ти един сайт, ако не си попаднал на него.
фиксажа ти трябва да е алкален, но това сигурно го знаеш.
Пиши на лични на Иван http://photomoment.bg/folder/portfolio/496, че той в момента пък е на фаза пирогалол, и може да знае нещо по въпроса...
22.03.2009 • 22:11
3
timeresonance -Това 1.5 : 3 : 100 направо ми замъгли погледа!Неясно защо - явно е някакъв експеримент.Аз искам да разбера защо?
До сега съм пробвал 1+1:100.
Днес разбрах, че рецептата, която ми е дадена "1+1:200" е невярна!Времето за проявяване е като за 1+1:100......Замина ми цял филм.
Интересува ме и още нещо- някой пробвал ли е т.н. "гладно проявяване" с този проявител, при което се образували ефекта на бордюра?Нещо от порядъка на 30-40 мин. проявяване.Не ми е интересно с Jobo- там резултатите са като при обикновените проявители.
Искам резултати и наблюдения при полугладното и гладното проявяване.
Дано съм ясен!
23.03.2009 • 00:43
4
feon • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
Каравелов може да каже най-много. Аз също ползвам пирокат - забъркан от него.
Ето малко инфо за различни филми (пак от Любен):
Pyrocat-HD, 1:1:150, 20C DR=1.25
Foma 100 total t обръщане (3-4 пъти) на всеки:
N+1 30 /10
N 24 /8
Foma 200
n+1 40 /10
n 30 /10
Forte 100
100 24 /8
Forte 200
200 30 /10
AGFA Scala 200
100 24 /8
Adox 25
25
Adox 50
50 30 /15
Adox 100
100 32 /8
Tmax 400
400 30 /5
Plus-X
100 24 /8
Pan-F
50 24 /12
N15
25 20 /10
NP22
50 40 /10
NP27
200 50 /10
Acros 100
100 30 /10
23.03.2009 • 16:19
5
karavelov • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
Ами това са времената, които ползвам аз, както ги е написал феон.
Ако някой не разбира кое какво значи, ето кратко обяснение
тип филм
ИСО общо време(мин) / да се разбърва на толкова време (мин).
Всички те са за концентрация 1+1+150 при 20С.
Това са времена, от които да се тръгне, всеки трябва да си намери собствените времена и концентрации и филми, с които този тип проявители работят добре.
Също така, това са времена за проявяване на рол-филми и 4х5 плаки в Йобо доза. Другите плаки ги проявявам във ванички при по-висока концентрация 2+1+100 при 21С за около 20 минути (гледам ги и така преценявам кога да ги извадя, така че и това време е само ориентировъчно)
Иначе аз си бъркам Pyrocat-MC в пропилен гликол, за да не оксидира с времето, резултатите са същите като с ХД, някои казват, че бил по-добър, но аз особена разлика не виждам.
Фиксажа си го бъркам, леко алкален да е и без суфит. Мога да му намеря формулата, ако някой се интересува, но е на комп-а вкъщи.
Last edit on 23.03.2009 • 16:22
Reply •
23.03.2009 • 17:06
6
karavelov и feon!
Би ли ми обяснил защо проявяваш на 20 гр.С?А плаките при 21 гр.С и при променена концентрация на част 1?
Аз имам опит при 22 гр.С и гледам, че С.Кинг е дал 21 гр и 22 гр. като работна температура!
И аз проявявам с Pyrocat с пропилен гликол.При мен времената са следните:
KODAK TRI-X 320 -12 мин.
ILFORD PAN F Plus - 9 до 10 мин.
SHANGHAI GP3 100 - 13,5 мин.
Всичките проявявания при 1:1:100- с "полугладно" проявяване - по рецептата на Санди Кинг.Първата минута постоянно разбъркване в дозата, после на всеки 3 минути по 10 сек.
Интересно обаче ми е т.н."гладно проявяване" - без разбъркване, в рамките на 30-40 мин.Тогава казват, че се засилвал краевия ефект /ефекта на бордюра/.Имало обаче дефекти от изтощаването на проявителя и от мехурчета въздух.Ще ми се да опитам, но искам някаква отправна точка от човек, който го е пробвал.
Също защо при концентрация 1:150 по-изравнени ли са негативите?
Last edit on 23.03.2009 • 17:07
Reply •
23.03.2009 • 17:12
7
feon • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
Last edit on 23.03.2009 • 17:13
Reply •
23.03.2009 • 19:02
8
[7] ичиконти: ами проявявам ги филмите на 20С по инерция, така съм свикнал да си ги проявявам. Според мен има полза от проявяване с бъркане на 8-10 минути (при концентрация 1+1+150), но понякога се задържат мехурчета по ръба на филма.
Иначе за плаките, предпочитам да стоя 20 минути та тъмно, вместо 30, та затова вдигнам концентрацията на 1+1+100 и температурата на 21-22С. Също така, понеже са ванички, допира с кислород е многократно по-голям и поради тази причина вдигам част А (самия проявител) на 2 до крайната концентрация 2+1+100, иначе колкото и да седят плаките не успяват да се проявят докрай, понеже проявителя оксидира и спира да действа.
При плаките има и една друга особеност: аз ги проявявам до малко по-висок контраст, понеже начина на копиране на рол-филм или 4х5 ми е различен от начина на копиране на 8х10 - едното е с кондензор, другото е с дифузор.
Иначе при 1+1+150 са по-изравнени негативите - понякога е добре, понякога не: въпрос на сюжет, светлина, подход, търсен резултат и т.н.
Last edit on 23.03.2009 • 19:04
Reply •
23.03.2009 • 20:16
9
...но понякога се задържат мехурчета по ръба на филма....
Това го получих и аз.Точно по горния край на филма, като няма значение, че филмите в дозата са 2.И двата получават "мехурчести" точки от недопроявяване.
За останалото - благодаря.
Решил съм да експериментирам с тоя проявител.
Някой ако има преки впечатления- да си каже без бой!
25.03.2009 • 13:26
10
Има ли някой, който вкарва проявителя втори път /след фиксирането/, за да увеличи "ефекта на петното" и ако има- кафявия тон на негатива увеличава ли се?
Хора които да са пробвали т.н."гладно проявяване" явно няма.
25.03.2009 • 17:36
11
[11] ичиконти: повторното вкарване в проявителя е безмислено, то вдига общия воял на филма и вече никой не го препоръчва.
1+1+150 за 30-40 минути с 2-3 бъркания през 10 минути мисля, че се води гладно проявяване. Той проявителя оксидира бързо и не мисля, че при по-нататъшно разреждане ще се прояви филма докрай.
21.09.2009 • 09:01
12
Yanakin • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
[5] feon: а при тези времена има ли някакво първоначално обръщане или чак на първия посочен времеви интервал?
21.09.2009 • 13:41
13
radan • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
Аз проявявам с Пирокат HD Фома 100-/135/-8 мин. при 30 градуса с обръщане на дозата в края на всяка минута/това е около 5 сек./Работен разтвор 1+1+100 .Получава се добре изравнен негатив.
21.09.2009 • 13:44
14
http://www.digitaltruth.com/chart/search_text.php?Developer=Pyrocat
http://
21.09.2009 • 17:15
15
Yanakin - първата минута от наливането се разбърква постоянно...!
22.09.2009 • 08:51
16
[15] radan: аз съм си почнал на 1:1:150 и съм доволен от постигнатите засега резултати
26.09.2009 • 11:24
17
междувпрочем, като си смеся MC-то с водата, разтвора минава през 3 цветови фази - през първата е почти безцветен, съвсем леко кафяв, после става лилав и накрая - кехлибарен.
има ли значение кога го ползвам?
29.09.2009 • 13:22
18
Смесваш р-ра в 3-те минути на темперирането на филма с вода в дозата!!!И после веднага наливаш....За 13-14 минути, той си се окислява вътре в дозата, но си и работи.
29.09.2009 • 19:06
19
т.е. наливам разтвор А, разтвор Б и водата директно в дозата?
29.09.2009 • 21:58
20
Тцъ...
1.Зареждаш филма.
2.Подготвяш разтвор "А" и р-р "Б" в отделни мензури.
3.Темперираш ги /и двата р-ра, както са си в стъклата/.
4.Темперираш филма -3 м. /може и 5 м. ама не прекалявай/.
5.Докато темперираш филма в дозата, смесваш двата р-ра "А" и "Б" в една мензура.
6.Като уцелиш температурата, изливаш темпериращата вода от дозата с филма и на нейно място шибваш проявителя /както е смесен "А" и "Б"/.
- първата минута е с постоянно разбъркване/обръщане на дозата/, после на всеки 3 минути по 10 сек. обръщане / аз правя по около 13 обръщания/.По т.н. метод "полугладно проявяване".
7.Като стане време, без никакво миене или стоп вани, изливаш отработилия Пирокат и на негово място наливаш обикновен фикс - да не е кисел!!!
8.След фикс банята /за около 4-6 мин/фиксажа изхвърляш, освен ако не ще го използваш и на следващия ден!
9.Каравелов каза, че "повторното вкарване на отработилия проявител е отживелост...!" така, че тая процедура я пропускам.....
10.Яко миене - 30 мин.
11.Сушене.

13.02.2010 • 18:55
21
Съжалявам, че повдигам стара тема, но живо ме интересува последната ми проба с тоя проявител.
Значи ползвах времената дадени от феон и каравелов, посочени по-горе.
Филмите са ОРВО НП22 /сниман за 50 исо/и НП15 /сниман за 20 исо/.Разреждането 1+1+150.
Резултата- никакъв!!!
Филмите са с изтекъл срок на годност януари и март 1990г.
120мм.Нямат никакъв воал, доколкото е видно от това което е проявено, а то е твърде недопроявено.Виждат се маркерите отстрани на филма от производителя, но по тях се разбира недопроявяването.
Единствената разлика от дадените стойности от феон е, че съм сложил 1,5 гр или 1 гр.калиев бромид на 500 мл работен р-р, против воал.Поради свойството му да забавя скоростта на филма, съм увеличил леко температурата на проявителя от 20 гр.С на 22,3 гр.С.
Единствено НП15 е малко по-близо до нормалното проявяване, като на него има узнаваемо изображение, но без възможност за копиране или скан!!!
Пироката ми е съхраняван със стъклени топчета във всяка от тубичките и в част "А"- активния проявител, не се забелязва никакво оцветяване, характерно за окисляването му.С пропилен гликол е.
ИДЕЯТА МИ Е: не да се оплаквам, а да намеря начин да използвам тия според мен добре съхранявани филми/мисля да си изпрося поне още десетина/ и да постигна приемливи резултати при проявяването!!!
ПОМОЩ......
15.02.2010 • 11:30
22
VZ • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
Ичи, от изчетеното по-горе оставам с впечатлението, че всичко е направено "по протокол", т.е.не би трябвало да се получава такъв нег. резултат. Може би чувствителността на филма е осезателно намаляла, но едва ли не си изпробвал това... Мисля...

15.02.2010 • 13:09
23
Венета- при НП22 скоростта му съм отчел, като съм го снимал за 50 исо, т.е. малко повече от половината /64 исо/.
По-скоро съмненията ми са за комплексна грешка!Такъв резултат се получава само при множество грешки.И като че ли най- важната от тях е, че Пирокат не става за максимално оползотворяване на светлочувствителността на материала.
Т.е. на тоя филм /с изтекла годност преди 20 год/ му трябва енергичен концентриран провител с антивоалиращи съставки.Не като при пироката- голямо разреждане, от което се получава бавна работа.Освен това ми идват мисли, че след 14-15 минути, пироката е толкова окислен, че не работи ефективно в експонираните части,а се насочва към контура.
Явно ми е сбъркана концепцията и подхода, не самия проявител.
Ама кой да ми каже?
15.02.2010 • 20:15
24
Ици,за филми с изтекъл срок на годност си има специални проявители.По-горе съм писал:Фома 100 във пирокатНД 1+1+100 при 30 градуса - 15/30/2х-8.5 мин=добър резултат.
15/30/2х = през първата минута обръщане на дозата 2 пъти на 15 сек.Следващите минути -на всяка 30 сек.2 обръщания на дозата.Междинно изплакване и фиксиране в прост фиксаж.Това е.Нямам скенер и не мога да показвам.Успех! Тези емотикони са УЖАСНИ!
Last edit on 15.02.2010 • 20:32
Reply •
15.02.2010 • 20:36
25
Сетих се и за нещо друго-повечето от съвременните емулсии са бедни на сребро и затова има неудачи със проявяването.Просто трябва да се следват инструкциите с препоръките за обработка на съответния филм!
15.02.2010 • 21:04
26
AC • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
ициконти каза -
Т.е. на тоя филм /с изтекла годност преди 20 год/ му трябва енергичен концентриран провител с антивоалиращи съставки
това е.
15.02.2010 • 22:12
27
Едва ли pyrocat е най-подходящият проявител за стари филми, но според мен катастрофалните резултати в твоя случай се дължат до голяма степен на калиевия бромид.
Концентрации от 1 g/l има само в бързи проявители (А-76 stock например). В Pyrocat-HD концентрацията е 1g/l концентрат, което в твоя случай прави 0.06g/l за работния разтвор. Това, съчетано с отдавна миналите годност филми им е свалило чувствителността много повече от 2 пъти.
Ако държиш да пробваш пак, бих ти препоръчал без допълнителен калиев бромид и с повече клатене.
16.02.2010 • 16:29
28
Каравелов - ще пробвам без калиевия бромид, но ще получа воал.Смятам да увелича и концентрацията на проявителя 1+1+100, както и да джуркам през 3 минути??????
17.02.2010 • 07:57
29
ициконти, хем правилно разсъждаваш, хем продължаваш с този проявител - това някакво раздвоение ли е?
сериозно ли мислиш, че 0.06 грама бромид има някакво отношение към проявяването?

17.02.2010 • 08:31
30
[29] AC: 0.06 g/l може и да нямат отношние, но 2-3 g/l (колкото той е използвал, доколкото разбирам) може да има голям ефект.
Аз също бих пробвал с по-голяма концентрация и повече клате.
Last edit on 17.02.2010 • 08:32
Reply •
20.02.2010 • 00:23
31
Caffeeine • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
Ичиконти, какво ти пречи воала? Съмнявам се да ползваш цялата фот. широта на филма. Снимай над него и както казва баба ми "да ти е мирна главата".
Ето това
10.Яко миене - 30 мин. ми направи впечатление в един от по-горните ти постове. Според покойния проф. Румен Георгиев миенето на филмите трябва да се извършва със стояща, а не под течаща вода. При постоянна струя вода филма се измива само повърхностно, докато при накисването му молекулите на фиксажа се извличат от него много по-ефективно и бързо. Оптималното миене е 1 час, като на всеки 10 мин. водата се сменя.

Last edit on 20.02.2010 • 00:23
Reply •
20.02.2010 • 13:44
32
Caffeeine приемам всякакви мнения!Благодаря.
За пръв път чувам за стояща вода.Навсякъде са ми препоръчвали - течаща.Естествено е, че филма трябва да е накиснат целия във вода и да има движение на водата.
Аз мия в дозата с Йобокаскада с Пироката или въртя на Йобопроцесора с 10-тина еднолитрови шишета вода, когато проявявам с друг проявител.
Измислия го С.Кинг съм чел, че препоръчва 25-30 минути миене.
22.02.2010 • 09:24
33
Не виждам защо при течаща вода филмът ще се мие повърхностно.

22.02.2010 • 11:04
34
Caffeeine • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
Все едно переш килим. Едно е да го оставиш под чешмата, друго е да го накиснеш.
22.02.2010 • 20:04
35
Със Йобокаскадата 5 мин.са достатъчни да измият филма-при затворена доза струята трябва да бъде достатъчна силна ,за да излизат през отворите мехури с вода.Това препоръчва и фирмата Йобо.Но работата не е толкова в миенето.Аз писах и по-горе-стари филми със воал трябва да се обработват във специални за това проявители.Не може да искаме от почти негодни филми да получим удовлетворителни резултати.Просто трябва да се ползват филми със новите съвременни емулсии!
22.02.2010 • 23:38
36
Йобо даже дават 3 мин за миене. На което вярвам, понеже това е Йобо. Водата трябва да тече с определена скорост, излизат едни мехурчета през отворите на дозата - става идеално.
Филмът не е дебел... от 125 микрона, само 5 микрона е емулсията. Затова сравнението с килима не е много удачно- водните молекули тия 5 микрометра ги взимат за отрицателно време...
23.02.2010 • 11:58
37
PavelBelchev • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
AC, стоящата вода отнема солите останали от фиксирането дифузионно. Когато водата тече, поради турбуленцията по повърхността на филма остава един тънък слой, който не се сменя, и така се хаби много вода, а ефектът е малък. Най-доброто миене е да сменяш водата 10 пъти през 10 минути вместо да я оставиш да тече постоянно (не винаги е приложимо, разбира се). Най-лесно може да се сравнят двата метода като отмиеш противоореолния слой от някой ролфилм.
25.02.2010 • 14:09
38
Позволявам си отново да взема отношение относно миенето-именно тези мехурчета/аерирането на водата/спомагат за по-бързото извличане от емулсията на всички соли.След това 30 сек.енергично движение във Филпон/или 2 капки веро/ и качване за съхнене.
25.02.2010 • 14:10
39
Позволявам си отново да взема отношение относно миенето-именно тези мехурчета/аерирането на водата/спомагат за по-бързото извличане от емулсията на всички соли.След това 30 сек.енергично движение във Филпон/или 2 капки веро/ и качване за съхнене.
16.03.2010 • 18:43
40
а някой знае ли времена за NP15@12ASA, че нещо много контрастни ми идват и искам да пробвам да пулна
19.03.2010 • 20:25
41
ами той 15 ДИН/ОРВО имам предвид/си е контрастен филм и има ограничена фотографска широчина-т.е.иска точна експозиция.по отношение на проявяването-в различни проявители времето ще е различно.например в А49 при 20 градуса е 9 мин. и т.н.
25.04.2010 • 12:45
42
Xpucmo • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
@ Каравелов и другите, които имат по-голям опит с Пиро проявителите. Купих си ПМК пиро. Проявих с него едни плаки ефке 100 аса разреждане стандартно 1+2+100. Резултатът прекрасен. Оттам нататък, все проблеми. Появяват ми се едни ужасни петна по целия негатив

27.04.2010 • 20:28
43
[42] Xpucmo: немам идея
28.04.2010 • 23:17
44
smile_g • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
Не че разбирам много даже въобще, но да споделя за първото ми проявяване наа филми с изтекъл срок. ORWO NP 27 от януари 92, проявителя е R 09 той пък от май 82-ра. Та значи разреден 1:50 на 20°С за 15 мин и с фиксаж за който не зная нищо /така ми го дадоха/резултата е такъв:
http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=ALBUM_EDIT&ALBUM_ID=22943
Last edit on 02.05.2010 • 22:40
Reply •
02.05.2010 • 19:42
45
smile_g -не си дал точния адрес на снимките и нищо не се вижда!
02.05.2010 • 22:41
46
smile_g • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
така трябва да се видят вече :-)
03.05.2010 • 00:00
47
chel • Тема за PYROCAT HD.....проявяване, резултати и т.н.........
[46] smile_g: дали албумът е "публичен"? ако е скрит, само като си логнат, си го виждаш, не и ние, останалите :)
ps: успях да го видя чак като се логнах там, и то в опция "виж албума" - http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=22943
Last edit on 03.05.2010 • 00:03
Reply •